O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Čokoládový koláč s malinami a karamelem

    Pondělí, 14. Březen 2016
Ahoj! Už strašně dlouhou dobu se s vámi chci podělit o náš asi nejoblíbenější čokoládový koláč vůbec, tak konečně na něj přišla řada. Po následujícím popisu pochopíte proč. Jen si představte ty chutě - křupavý sušenkový základ, ganache ze slaďoučké mléčné čokolády promíchaná s pyré z čerstvých malin, ozdobená čokoládovým karamelem a čerstvým ovocem. Můžu se vám zaručit za jednoduchý, časově nenáročný dezert bez pečení, přitom tak elegantní a chuťově víc než dokonalý! Dejte ho rodině na stůl a uvidíte, že za pár vteřin bude po něm! Stojí pak za to ho vůbec vyrábět? Hádejte;-) Krásný den všem!

Recept

Ingredience:


Korpus
200 g cereálních sušenek (např. Bebe)
10 g pravého kakaa
1 špetka soli
75 g másla

Ganache s malinami
250 g mléčné čokolády
(používám Côte d'Or)
100 ml smetany na šlehání
50 g čerstvých malin

Čokoládový karamel
100 ml smetany na šlehání
60 g krupicového cukru
1 polévková lžíce tekutého sladidla
špetka soli
100 g mléčné čokolády

Dekorace
čerstvé maliny, kakao


Pomůcky:

dortová forma 20 cm, pečicí papír, robot, vodní lázeň, cukrářský sáček + špička


Postup


1. Korpus
Formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem. Rozmixujeme sušenky na drobky a přendáme je do mísy. Přidáme k nim prosáté kakao a sůl, nakonec ještě rozpuštěné máslo. Zpracujeme do spojení a vzniklou sušenkovou směs napěchujeme lžící na dno formy, vytvoříme i malé okraje. Korpus dáme zatím chladit do ledničky.

2. Čokoládová ganache
Nejdříve přivedeme v malém kastrůlku smetanu k varu a pak ji nalijeme do misky s rozlámanými kousky čokolády. Necháme pár minut působit a rozmícháme dohladka. Mezitím si pomocí sítka propasírujeme maliny na pyré. To přidáme do rozmíchané čokolády a všechno společně dobře propojíme. Hotovou ganache nalijeme na vychladlý korpus a dáme opět do ledničky, nejlépe přes noc.

3. Čokoládový karamel
V kastrůlku nebo pánvičce necháme rozpustit cukr. Zatím si ohřejeme smetanu a rozpustíme ve vodní lázni čokoládu. Když je cukr rozpuštěný, mícháme, dokud nedostane zlatavou barvu. Odstraníme z plotny a nalijeme do něj opatrně smetanu, neustále rychle mícháme, až směs přestane bublat a dostane správnou konzistenci. Pak už jen přidáme sladilo a sůl a ještě párkrát promícháme. Na závěr přelijeme karamel přes rozpuštěnou čokoládu a za stálého míchání necháme vytvořit krásně hladkou a lesklou hmotu. Tu necháme vychladnout a pak přendáme do cukrářského sáčku se špičkou, dáme také vychladit do ledničky, zase nejlépe přes noc.


4. Dokončení
Chvíli před servírováním si vyndáme z ledničky koláč i čokoládový karamel, oboje necháme trochu povolit. Pak už jen ozdobíme čerstvými malinami, karamelovými špičkami, případně lehce poprášíme kakaem. Voilà!

Copyright 2014VFB Media