O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Švédský čokoládový koláč

    Pátek, 7. Listopad 2014
Koláč, jak už samotný název napovídá, je velmi oblíbený především ve Švédsku, dokonce možná ten nejoblíbenější a přezdívá se mu tam Kladdkaka. Najdete v něm skoro jen samou čokoládu a jeho konzistence má být správně taková mazlavá, lepkavá, v angličtině je hlavně známý pod názvem „chocolate mud cake“ a verzí na něj najdete nespočetně. Já jsem si oblíbila verzi bez mouky, kde vynikne ještě víc chuť čokolády (kvůli absenci mouky se musí před podáváním pořádně vychladit). Na to jak je jednoduchý, je neskutečně výborný. Až ho budete servírovat, nezapomeňte přidat pořádný kopec čerstvé šlehačky a hustě posypat hoblinkami z mléčné čokolády. Jednou za čas jsou hříchy povoleny! PS: The 12-step chocoholics program: Never be more than 12 steps away from chocolate! ;)

Recept

Ingredience:


Na koláč

250 g másla + na vymazání formy
250 g hořké čokolády, nahrubo nasekané
100 ml silné kávy nebo espressa
4 velká vajíčka, pokojové teploty
180 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového cukru
špetka soli

Na ozdobu

moučkový + vanilkový cukr
vysokotučná smetana na šlehání
hoblinky z mléčné čokolády

Pomůcky:

dortová forma 22-25 cm, pečicí papír, robot


Postup

Troubu předehřejeme na 175° C.

Dortovou formu 22-25 cm vymažeme máslem a poklademe pečicím papírem. Dáme zatím stranou.

V kastrůlku si rozpustíme máslo a čokoládu na nízkém plameni, občas promícháme.

Když je směs rozpuštěná a hladká, přilijeme kávu, zamícháme a sundáme z plotny.

V míse robotu prošleháme vajíčka a oba cukry do velmi lehké a nadýchané směsi, to zabere cca 4-5 minut.

Pak přilijeme částečně vychladllou čokoládovou směs a promícháme vše dohladka. Nakonec přidáme špetku soli.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 40-45 minut, ne déle !

Koláč před odstraněním z formy necháme vychladnout. Potom ho dáme alespoň na hodinu do ledničky.

Pokud máte rádi koláč jemný a mazlavý, po vyndání z lednice ho nechte chvíli povolit na pokojovou teplotu, pokud chcete hustý a tuhý, podávejte ho rovnou po vyndání.

Koláč poprášíme moučkovým cukrem, smíchaným s trochou vanilkového cukru.

Ještě si našleháme vysokotučnou smetanu se lžící moučkového cukru a vanilkou.

Na rozkrojené kousky koláče přidáme kopec šlehačky.

Na závěr posypeme hoblinkami z mléčné čokolády.

Pozn. Hoblinky nejlépe vytvoříme, když necháme čokoládu změknout na pokojovou teplotu a potom oškrábeme pomocí škrabky.



This dessert have your mouth drooling !

Simply amazing ♥


I adore a good chocolate cake ♥


Best Swedish-Sweet Recipe !

Copyright 2014VFB Media