O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Francouzský čokoládový koláč

    Úterý, 13. Květen 2014
Když si dáte do pusy kousek tohoto čokoládového pokušení, stačí už jen zavřít oči a představit si, jak sedíte ve Francii v jedné z tamních stylových kaváren, k tomu popíjíte šálek kávy a pozorujete dění v rušných uličkách. Když jsme minulý rok cestovali s přítelem po Provence, v jednom roztomilém místním bistru jsem narazila na obdobný koláč v městečku Aix-en-Provence. Vláčný, plný čokolády s vůní citrónů. Francouzi a obzvlášť ty v oblasti Provence jsou známí pěstováním kvalitních citrusů, které pak rádi přidávají do všech možných dezertů. A tak jsem zkusila upravit ten svůj také tak trochu po francouzsku. Koláč je moc dobrý i sám o sobě, ale teprve s přidáním citrónové šťávy a kůry dostane ten pravý francouzský šmrnc. Hodí se na různé příležitosti, třeba pokud nemám moc času a chci rychle pohostit nečekanou návštěvu, sáhnu po něm vždycky, není náročný na čas ani ingredience, a přitom je tak chutný. A co potom ještě ozdobený čerstvě našlehanou šlehačkou, posypaný čokoládovými hoblinami nebo lesním ovocem.. Určitě jím potěšíte každou mlsnou návštěvu.. Všichni milovníci čokolády a Francie, Bon appétit!

Recept

Ingredience:
250 g hořké čokolády (nejlépe 70 %)
220 g másla
1 dl krupicového cukru
5 vajec
1 lžíce hladké mouky (můžeme vynechat)
2 lžíce citrónové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu

Toping:
šlehačka, čokoládové hobliny, lesní ovoce

Pomůcky:
klasická dortová forma, mixér


POSTUP

Do kastrůlku dáme nakrájené máslo a nalámanou čokoládu (můžeme použít čokoládové čočky) a vložíme na pánev s ohřátou vodou. Mícháme, dokud se čokoládová směs nerozpustí. Přidáme cukr a opět mícháme do rozpuštění.

Kastrůlek dáme stranou. Mezitím si v jiné míse rozšleháme metlou vejce a vlijeme je do čokolády, celou směs důkladně promícháme. Přidáme citrónovou kůru, citrónovou šťávu a lžíci mouky, opět vše dobře spojíme.

Uzavřenou dortovou formu vymažeme máslem a pokryjeme pečicím papírem. Vlijeme do ní směs na koláč a položíme ji do pekáče nebo na plech naplněný vařící vodou. Voda by měla dosahovat do 2/3 formy. S klasickými plechy to moc nejde, a tak jsem zkoušela recept i s přidáním menšího množství vody a koláč dopadl také dobře.

Vše dáme péct do vyhřáté trouby na 180° C po dobu 30 – 35 minut. Koláč se může zdát i po upečení trochu měkký, ale tak to má přesně být. Dáme ho vychladit do ledničky, nejlépe přes noc. Bude pak pevnější, ale díky vodní lázni stále krásně vláčný.

Před podáváním ho můžeme umístit na stojan a pomocí šablony ozdobit moučkovým cukrem.

Dozdobíme ještě šlehačkou, malinami nebo jahodami a čokoládovými hoblinami.


Snad vám tohle čokoládové pokušení vykouzlí úsměv na tváři:)


Čokoláda je to nejlepší afrodiziakum..


FRENCH PATISSERIE ♥


MAKE A CHOCOLATE CAKE!  SUGAR  WHIPPED CREAM  RASPBERRIES

Copyright 2014VFB Media