O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Vláčná čokoládová buchta

    Neděle, 27. Září 2015
Pomalu už začalo venku přituhovat a hodil by se nějaký osvědčený dezert ideální na nedělní odpoledne po dlouhé procházce k horkému čaji. A našla jsem ho. Příprava je tak akorát dlouhá a jedinou podmínkou snadného receptu je dobře prošlehat vajíčka a nevynechat zásadní ingredienci, kterou je klasická majonéza, díky které je těsto neskutečně vláčné a nadýchané. Působí jako obyčejná buchta, ale chutí vám bude připomínat luxusní čokoládový dort, hlavně proto, že se potírá silnou vrstvou čokoládové ganache, kterou si každý může připravit podle chuti buď z hořké (pro vás) nebo mléčné čokolády (pro děti). Zkuste ji ještě zpestřit barevnými posypkami a můžete hned podávat, protože tak chutná nejlépe! Pokud ji budete před servírováním skladovat v ledničce, nezapomeňte chvíli před tím ganache povolit na pokojovou teplotu, jen tak si vychutnáte její jemnou hedvábnou konzistenci.. P.S. Everytime I hear it, I wash my mouth out with chocolate :-) HAPPY CHOCOLATE WEEK!

Recept

Ingredience:


Těsto
300 g hladké mouky
90 g pravého kakaa
1 1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
3 velká vajíčka
350 g krupicového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
250 g majonézy originál
300 ml uvařené kávy (silné)

Čokoládová ganache
300 g hořké čokolády (nebo mléčné), nasekané
300 ml smetany na šlehání (33%)

barevné posypky na ozdobu (kokosové lupínky)

Pomůcky:

forma o průměru 23x33 cm, pečicí papír, stěrka, robot, tyčový mixér


Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu vyložíme pečicím papírem. Do mísy prosejeme mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Dáme na stranu.

Do mísy robotu přidáme vajíčka, cukr a vanilkový extrakt a prošleháme 5 minut na střední rychlost. Pomocí stěrky odstraníme směs z okrajů a šleháme dalších 5 minut, tentokrát na nejvyšší rychlost.

Nakonec přimícháme majonézu. Do tekuté směsi postupně přimícháme suchou a přilijeme ještě horkou kávu.

Společně vše promícháme už jen pomocí stěrky. Těsto nalijeme do formy a pečeme uprostřed trouby asi 25 minut, nebo dokud nevyjde špejle ven z těsta čistá. Buchtu necháme vychladnout na mřížce.

Na ganache zahřejeme v kastrůlku smetanu. Horkou ji pak nalijeme na nasekané kousky čokolády. Opatrně promícháme dohladka. Necháme čtvrt hodiny odležet a pak promixujeme tyčovým mixérem.

Dáme chvíli vychladit. Hotový korpus potřeme vychlazenou ganache (před podáváním můžeme ještě jednou prošlehat) a ozdobíme barevnými posypky nebo kokosem.


Copyright 2014VFB Media