O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Banánový chléb s kousky čokolády ze špaldové mouky

    Pátek, 1. Červen 2018
Jednou za čas máme asi každý až až zdravých ovesných kaší a müsli k snídani. Sama za sebe můžu říct, že mě občas přepadne chuť na něco hříšně sladkého hned po ránu. Dobrá zpráva je, že právě banánový chlebíček ze špaldové mouky je tou zdravou alternativou k nějaké klasické sladké buchtě. Nemusíte z něj mít rozhodně špatné svědomí, je ze samých “dobrých” ingrediencí, bez tuku, vajíček i cukru. Přitom překvapivě chutná fakt dobře! Špaldové těsto výborně doplňuje skořice, vanilka a banány (které kolikrát leží doma přezrálé a vy nevíte jak je zužitkovat. (Tak vlastně většinou u nás v kuchyni vznikají banánové chlebíčky..) Přidejte spoustu hořké čokolády (já použila 80%) a kdo nehraje na špatné svědomí, přidá i kopeček šlehačky navrch;-) Je fajn, že nespotřebované plátky chlebíčku můžete zamrazit a vyndat je třeba o línem víkendu, kdy se vám nechce nic vařit a připravovat. Přidávám ještě chytré okénko, proč mám ráda ze všech mouk hlavně špaldovou a proč je dobré jíst pravidelně čokoládu! Špaldu mám ráda pro její lahodnou, lehce oříškovou chuť a také proto, že je opravdu zdraví prospěšná. Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilnin, má vysoký obsah vlákniny a je lehce stravitelná, Jen počítejte s tím, že těsto bude vždycky o něco tmavší a tužší než z klasické bílé mouky, případně můžete zkusit zprvu do těsta přidat půl klasické a půl špaldové. A ještě k hořké čokoládě. Čím více procentní je (nejlépe 70-85%), tím vyšší má obsah antioxidantů a vitamínů, je bohatá na minerály (hořčík, draslík, měď, železo, vápník a fluor), posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol a srážlivost krve, ale hlavně se prý po ní netloustne, i když sníme denně několik řádek (platí, že čím je vyšší obsah čistého kakaa, tím menší je podíl cukru, i když nic se asi nemá přehánět, nevím, jak jste na tom vy, ale čokolády s více jak 80% už mně chutově moc nevyhovují). Co už se asi obecně ví je to, že kvalitní hořká čokoládá také dodává energii a nabuzuje pozitivní náladu, působí antidepresivně a také zahání únavu, je proto zdravější alternativou k pití kávy. Protože máme domácí (psí) mazlíčky, musím se ještě zmínit o tom, že čokoláda je pro psy jedovatá kvůli obsahu theobrominu, který oni neumějí odbourat a může být pro ně i smrtelná! Takže tentokrát to asi bude bez ochutnávky, moji milí! P.S. Cokoliv vyzkoušíte u mě na blogu, budu ráda, když mi o tom napíšete. Mějte se fajn a krásné léto!

Recept

Ingredience:


2 hrnky celozrnné špaldové mouky, jemně mleté
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1 lžička prášku do pečiva
3/4 lžičky soli
1/3 hrnku plnotučného mléka
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/3 hrnku medu (nebo 1/2 - podle toho, jak moc sladíte)
1 a 1/2 lžíce šťávy z citrónu
2 hodně zralé banány, rozmačkané
150 g hořké čokolády (70-80%), nasekané
máslo na vymazání formy


Pomůcky:

forma na chlebíček


Postup

1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Do větší mísy přidáme všechny suché ingredience a dobře promícháme. V jiné míse spojíme všechny tekuté suroviny a tekutou směs pak nalijeme na suchou. Vše dobře promícháme - stačí klidně ručně, abychom těsto v robotu nepřemíchali. Na závěr ještě přimícháme kousky čokolády a hmotu nalijeme do máslem vymazané chlebíčkové formy.

2. Pečeme na prostřední mřížce v troubě 40 - 50 minut. Těsto před koncem pečení zkontrolujeme špejlí. Upečený chlebíček vyndáme z trouby a necháme ho na mřížce 10 minut chladnout. Pak ořízneme jídelním nožem okraje formy a vyklopíme. Chlebíček skladujeme po prvním dni v lednici. Můžeme ho také rovnou nakrájet na plátky a zamrazit na později. Dobrou chuť!


Copyright 2014VFB Media