O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Sladký chlebíček s borůvkami a drobenkou

    Sobota, 7. Březen 2015
V Americe je běžné, že každý známý dezert má svůj svátek, například banánový chlebíček má svůj National Banana Bread Day 23. února. Jinak v amerických kuchařkách se sladký chlebíček objevil už kolem roku 1930, po Velké hospodářské krizi, kdy vynalézavé hospodyňky nechtěly vyhazovat přezrálé banány. Nejoblíbenější kombinací bývá banán s rozinkami, sekanými vlašskými nebo pekanovými ořechy, stejně tak jako s čokoládovými lupínky. Moje dnešní obměna je super šťavnatá - s čerstvými borůvkami a navrch s křupavou drobenkou. Výhodou je, že ještě za pár dní je chlebíček pořád strašně dobrý, úžasně vláčný a voňavý.. BAKE IT WITH WARM WISHES TO MAKE YOUR DAY A YUMMY TREAT! ;)

Recept

Ingredience:


Těsto

175 g změklého másla + na vymazání
200 g krupicového cukru
3 střední vajíčka
350 g hladké mouky + na vysypání
1/2 sáčku prášku do pečiva
špetka soli
2 středně velké banány, zralé
2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
100 g čerstvých borůvek, očištěných

Drobenka

90 g másla, nakrájeného na kostky
150 g hladké mouky
50 g krupicového cukru

moučkový cukr na ozdobu

Pomůcky:

forma na chlebíček, robot


Postup


Troubu předehřejeme na 175° C. Formu na chlebíček vymažeme důkladně kouskem másla a vysypeme moukou.

Na drobenku přidáme do misky mouku, cukr a máslo a rukama zpracujeme drobenku. Drobenku dáme zatím vychladit do ledničky.

Na těsto prošleháme v robotu změklé máslo s cukrem. Když je směs pořádně spojená, přidáme vajíčka, jedno po druhém a prošleháme dohladka.

V jiné míse prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí. Na talíři si rozmačkáme vidličkou banány na kaši.

Suchou směs, banány a smetanu pak přidáme do tekuté směsi a opět vše prošleháme na hladké těsto.

Část připraveného těsta nalijeme do formy, zasypeme borůvkami a polijeme zbývajícím těstem, povrch uhladíme lžící.

V předhřáté troubě pečeme chlebíček 60-70 minut (špejle musí vyjít ven z těsta suchá).

Aby se nám drobenka nepřipálila, můžeme formu po 50ti minutách zakrýt shora alobalem.

Upečený chlebíček necháme vychladnout na mřížce a pak servírujeme posypaný moučkovým cukrem.


Home Made Bread

Sweet Pleasure for Weekend


Full of Blueberries and Bananas ♥

Copyright 2014VFB Media