O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Biskupský chlebíček + tipy na piškotové těsto

    Pátek, 30. Březen 2018
Babiččin biskupský chlebíček patří mezi nejoblíbenější sladké chutě mého dětství. Akorát na velikonoční svátky se myslím recept na něj pěkně hodí. U nás už voní čerstvě upečený, jen se do něj zakousnout! Základem chlebíčku je piškotové těsto, o kterém jsem se trochu rozepsala v příspěvku, najdete tam hned několik tipů a rad, které se mi osvědčily při jeho přípravě, tak doufám, že vám přijdou vhod, nejen při pečení biskupáčku. Do piškotového těsta jsem přidala spoustu nasekaných oříšků, mandlí, čerstvého i sušeného ovoce a vychladlý polévala mléčnou a hořkou čokoládou, mňam. Když si všechny body pečlivě nastudujete, samotná příprava je už úplně jednoduchá a rychlá, tak se do něj neváhejte pustit! Krásný jarní den!

Recept

Ingredience:


4 bílky
4 žloutky
160 g krupicového cukru
120 g polohrubé mouky
150g ovoce a oříšků (např. rozinky, sekané mandle, sekané oříšky, fíky, datle, sušené meruňky, hrušky nebo barevné kandované ovoce..)

Čokoládová poleva
50 g mléčné čokolády
50 g hořké čokolády
3 velké lžíce másla


Pomůcky:

forma na chlebíček, robot, dlouhý cukrářský nůž


Postup

1. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků ušleháme pevný sníh, do něhož zašleháme 30 g cukru, dále šleháme a následně přidáváme střídavě ostatní cukr spolu se žloutky. Tekutou směs zaprášíme moukou a už jen ručně promícháme. Do těsta přidáme nasekané ovoce a oříšky a těsto nalijeme do 2/3 vymazané formy a dáme péct do nepředehřáté trouby, kterou zapneme na 175 stupňů. Chlebíček kontrolujeme - těsto je hotové, když odstává od okrajů formy a špejle zapíchnutá do těsta vyleze čistá (mně to trvalo od zapnutí trouby asi 30 minut).

2. Vyndaný chlebíček necháme krátce chladnout a pak ho hned vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout úplně. Chlebíček natřeme čokoládovou polevou - ve vodní lázni si rozpustíme obě čokolády s máslem, promícháme dohladka a vychladlý chlebíček poléváme ihned na mřížce (na povrchu, případně na bocích). Polevu uhladíme dlouhým nožem, případně ozdobíme oříšky a necháme ztuhnout.

TIPY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

-BÍLKY DOBŘE ODDĚLÍME OD ŽLOUTKŮ, ODSTRANÍME Z NICH UZLÍK

-BÍLKY ŠLEHÁME ČISTOU METLOU V NEMASTNÉ NÁDOBĚ SE ŠPETKOU SOLI NEBO PÁR KAPKAMI CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY, ABY SE RYCHLEJI UŠLEHALY

-UŠLEHANÝ SNÍH POZNÁME, KDYŽ PO VYNDÁNÍ METLY ZŮSTÁVÁ ŠPIČKA PEVNĚ STÁT A SNÍH SE DÁ JAKOBY KRÁJET

-PRO VĚTŠÍ PEVNOST PŘIDÁME DO PEVNÉHO SNĚHU JEŠTĚ TŘETINU CUKRU Z CELKOVÉHO MNOŽSTVÍ

-UŠLEHANÝ SNÍH NESMÍ ZŮSTAT STÁT, PROTOŽE VLHNE A ZTRÁCÍ PEVNOST

-ŽLOUTKY PŘIDÁVÁME DO TĚSTA JEDEN PO DRUHÉM, STŘÍDAVĚ S CUKREM A NAKONEC RUČNĚ VMÍCHÁVÁME MOUKU

-FORMU NEBO PLECH MAŽEME TUKEM A SYPEME HRUBOU MOUKOU, STROUHANKOU NEBO PIŠKOTOVÝMI DROBEČKY

-TĚSTO PLNÍME VŽDY DO 2/3 FORMY, PROTOŽE PEČENÍM NABYDE

-TĚSTO VE FORMĚ HRNEME OD STŘEDU KE KRAJŮM, PROTOŽE PEČENÍM SE PROHLOUBENINA ZAPLNÍ A KORPUS BUDE PAK ROVNÝ

-VYSOKÉ PEČIVO JAKO BÁBOVKY NEBO DORTOVÉ PLACKY DÁVÁME DO ZCELA STUDENÉ TROUBY, NIŽŠÍ PLACKY NA PLECH DO VÍCE VYTOPENÉ

-PIŠKOT VŽDY PEČEME NA 175 STUPŇŮ, TĚSTO POMALU NABÝVÁ, TUHNE A PŘITOM NEPOPRASKÁ

-UPEČENÝ PIŠKOT POZNÁME PODLE TOHO, ŽE OKRAJE ODSTÁVAJÍ OD FORMY

-PIŠKOT VYKLÁPÍME OPATRNĚ, RADĚJI MÍRNĚ VYCHLADLÝ, NEJPRVE HO NOŽEM ODDĚLÍME OD FORMY

-NIKDY HO NENECHÁVÁME VE FORMĚ VYCHLADNOUT ÚPLNĚ, PROTOŽE VLHNE A PŘILEPIL BY SE


Copyright 2014VFB Media