O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Čokoládové brownies s ořechy

    Pondělí, 26. Květem 2014
Myslím, že receptů, které obsahují čokoládu se tu bude objevovat asi více než těch bez čokolády. Čokoláda je prostě moje vášeň a tento recept, na který padnou celé čtyři tabulky čokolády, je toho důkazem. Opět se jedná o další z amerických dezertů, který vznikl na konci 19. století v USA. Svou konzistencí připomíná něco mezi koláčem a sušenkami. Nejoblíbenější jsou s kousky čokolády nebo právě s ořechy, mohou být ozdobeny čokoládovou polevou, šlehačkou, méně známou variantou je tzv. blondie, které obsahuje hnědý cukr, ale žádnou čokoládu. Brownies můžeme podávat studené, výbornou variantou je také teplé brownie se smetanovou zmrzlinou. Já dnes předávám dál recept na brownies, kde čokoláda ani kakao nesmí chybět a jako bonus obsahuje plno křupavých oříšků. Příprava je celkem nenáročná a výsledek stojí za to. Stačí nakrájet na malé kousky, naskládat do nějaké pěkné krabice a vyrazit vstříc krásnému počasí třeba do parku, kde si ho určitě lépe vychutnáte a navíc se o něj můžete podělit například s někým, kdo s vámi sdílí stejnou lavičku..:) Krásný čokoládový den :)

Recept

Ingredience:

160 g hladké mouky
5 lžic pravého kakaa
320 g hnědého cukru
300 g hořké čokolády
220 g másla
4 vajíčka
2 žloutky
1 čajová lžička vanilkového extraktu
100 g vlašských, lískových nebo pekanových ořechů, nasekaných

toping:

šlehačka
oříšky nebo mandle, orestované nasucho
rozpuštěné karamelky nebo rozpuštěná čokoláda

Pomůcky:

forma nebo plech 15×20 cm

Postup

Nejprve si předehřejeme troubu na 180˚C. Na pánvičku s vodou položíme ohnivzdornou mísu s čokoládou a máslem a mícháme, dokud se směs nerozpustí.

Vypneme sporák, ale pánvičku necháme na místě, přidáme hnědý cukr a ještě chvíli zahříváme.
Zahříváním cukru docílíme toho, aby bylo brownies po upečení krásně lesklé.

Mísu odstraníme ze sporáku a přidáme vejce i žloutky, vanilkový extrakt a opatrně promícháme. Směs nesmíme přešlehat, z brownies bychom pak měli čokoládový koláč. Dále přidáme prosátou mouku s kakaem, opět promícháme a přidáme ořechy. Na plech o průměru 15x20 cm (vyložený pečícím papírem) nalijeme čokoládovou hmotu a pečeme po dobu 30 minut, ne déle.

Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout. Aby se nám podařilo nakrájet krásně pevné a úhledné kousky, dáme brownies ještě tak na půl hodiny do mrazáku a pak můžeme podávat.

Ještě ozdobíme čerstvě našlehanou smetanou, polijeme rozpuštěnou čokoládou nebo rozpuštěnými karamelkami a posypeme oříšky. Pokud si chcete část ušetřit na jindy, v ledničce by mělo brownies vydržet minimálně týden a v mrazáku ještě déle..

Sdílejte s ostatními kousek čokoládového pokušení..


Brownie or Blondie? Which is better for you?


Life without chocolate is only half a life..


WALNUTS, HAZELNUTS, PECANS .. SO CRISPY



Copyright 2014VFB Media