O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Lemonies

    Středa, 13. Srpen 2014
Citrónů se u nás spotřebuje v létě hodně, při výrobě koktejlů, domácích limonád, ovocných marmelád, na grilované maso a samozřejmě i do různých dezertů. Zrovna včera jsem si vzpomněla na další letní rychlovku, kterou jsem prvně dělala z citrónů, co jsem přivezla z Francie, trhali jsme je tam rovnou z ložnice našeho pokoje, protože nám přímo pod okny rostl citrónovník (viz foto). Řeč je o sladkosti zvané Lemonies nebo také Lemony lemonies. Je příbuzný blondies nebo brownies a jak je zřejmé už z jeho názvu, jde o úžasně vláčný dezert s výraznou citrónovu příchutí. Někdy se do něj také přidává bílá čokoláda nebo kokos. Já dávám přednost čisté svěží chuti samotných citrónů, která je obsažena v těstě i cukrové polevě (kdo by neměl rád tak intenzivní citrónovou příchuť, může klidně polovinu množství ubrat). A když si k němu dáte ještě pořádný kopec čerstvě našlehané smetany, není co dodat..citrónové pokušení, u kterého se rozhodně nebudete tvářit kysele!:) Zahradní stůl je prostřený, kousky lemonies a domácí limonáda už se nesou, tak zastavte na chvilku čas a odpočiňte si uprostřed perného letního dne.. P.S. DON'T SMILE LIKE A LEMON :)

Recept

Ingredience:

Těsto:

85 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
šťáva z 1 citrónu
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
2 vajíčka, pokojové teploty
115 g másla, pokojové teploty
1/4 lžičky soli

Citrónová glazura:

150 g moučkového cukru
3 lžíce citrónové šťávy
(pár kapek vody)

Toping:

našlehaná smetana

Pomůcky:

robot, pečicí papír, forma 10 x 15 cm, paletový nůž


Postup

Těsto
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.

Do mísy robotu přidáme prosátou mouku, cukr, sůl a máslo a vše prošleháme do hladké směsi. V jiné misce si smícháme vajíčka, citrónovou šťávu a kůru a vzniklou směs nalijeme k máslovému těstu a mixujeme ještě tak jednu minutu.

Řidší těsto nalijeme do připravené formy, vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut. Dezert necháme chvíli chladnout ve formě, pak ho vyklopíme a necháme vychladnout úplně.

Citrónová glazura
V mističce promícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou, pokud je směs moc hustá, přidáme pár kapek vody.

Připravenou glazurou potřeme vychladlý korpus, necháme chvíli zatuhnout. Lemonies nakrájíme na malé kostičky a podáváme s pořádným kopečkem čerstvé šlehačky.

P.S. Pokud chceme použít standartní formu nebo plech, množství všech ingrediencí můžeme zdvojnásobit nebo ztrojnásobit.

Letní dezert plný šťavnatých citrusů..


Osvěžující letní tečka..


SWEET & SOUR DESSERT


LEM...LEMON..LEMONIES ♥

Copyright 2014VFB Media