O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Express brownies s domácím karamelem

    Neděle, 10. Prosinec 2015
Express recept na brownies, oblíbenou čokoládovou bombu křupavou navenek a vláčnou uvnitř, upečte, když vás ve všední den přepadne chuť na na něco dobrého a nechce se vám po pracovním dni nic zdlouhavého vymýšlet. Mě na něm mimo jiné fascinuje, jak během chvilky z několika málo ingrediencí vytvoříte lesklou čokoládovou hmotu, ze které za pár minut vzejde maximální chuťový zážitek, to mi vždycky připomene alchymii Juliette Binoche v Čokoládě.. Podobnou představu ve mně vyvolává i proces karamelizace při výrobě domácího karamelu, který je skvělým doplňkem brownies. Když se vám do něj bude chtít, máte rovnou zásobu i na další mlsání a můžete si s ním polít například vafle, palačinky nebo čerstvé ovoce. V lednici vydrží minimálně měsíc, ale na tak dlouho se nám ho ještě nikdy nepodařilo uschovat! Tady je recept..

Recept

Ingredience:


140 g másla, rozpuštěného
250 g krupicového cukru
65 g kakaa, prosátého
1/4 lžičky soli
1 sáček pravého vanilkového cukru
2 vajíčka, studená
65 g hladké mouky, prosáté

Slaný karamel
70 g třtinového cukru
25 g slaného másla
1, 5 lžíce bourbonu (nemusí být)
5 lžic smetany na šlehání

Pomůcky:

forma na pečení 20 x 20 cm nebo 5 kokotek, pečicí papír, uzavíratelná nádoba na karamel


Postup

Troubu předehřejeme na 165 stupňů. Zatím na plotně v kastrůlku necháme rozpustit máslo, přidáme cukr, sůl a prosáté kakao. Spojíme do hladké konzistence a dáme stranou.

Do vlažné směsi metlou opatrně vmícháme vajíčka, jedno po druhém, na závěr ještě přidáme prosátou mouku a dobře všechny ingredience propojíme.

Směs nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme uprostřed trouby cca 20 minut. Mezitím si připravíme slaný karamel.

Cukr dáme do kastrůlku a necháme ho na mírném ohni roztavit. Mícháme stěrkou do té doby, až dostane cukr jantarovou barvu. Dáme pozor, abychom ho nepřipálili! Rychle přidáme máslo a ještě chvilku mícháme do spojení.

Kastrůlek odstavíme z plotny a opatrně vlijeme smetanu, stále mícháme. Hotový karamel necháme chvíli vychladit a pak ho přendáme do skleničky. Na talířku ozdobíme kousky brownies karamelem a podáváme..


Copyright 2014VFB Media