O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Čokoládový brownie páj

    Středa, 18. Listopad 2015
Je vždy mnoho způsobů, jak zúročit čokoládu. Tentokrát jsem pojala podezření na čokoládový brownie páj s lískovými oříšky a kapkou alkoholu a přesně se intuice vyplnila, jsem z něj nadšená! Díky hořké čokoládě není přeslazený, oříšky v něm krásně křupou a nasáklá poleva z čerstvé smetany ho udělá vláčnější a chutnější.. Když vám to čas dovolí, podávejte ho ještě teplý, je to ta nejlepší volba, no a pokapaný oříškovým likérem chutná úplně božsky! EITHER YOU LOVE CHOCOLATE OR YOU’RE WRONG :-) Užijte si klidný týden..

Recept

Ingredience:


Korpus
225 g hladké mouky
25 g kakaa
75 g krupicového cukru
75 g vychlazeného másla, nakrájeného
1 lžíce zakysané smetany
1 vajíčko
50 g hořké čokolády, rozpuštěné, vychlazené

Náplň
170 g másla, rozpuštěného
2 lžíce oříškového likéru
150 g krupicového cukru
120 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
65 g kvalitního kakaa
3 vajíčka, lehce prošlehaná
150 g lískových oříšků, nasekaných nahrubo
120 g hořké čokolády, nasekané nahrubo

Dekorace
hořká čokoláda
moučkový cukr
neušlehaná smetana
oříškový likér

Pomůcky:

klasická koláčová forma, pečicí papír, robot, suché fazole, potravinářská fólie


Postup

Troubu si předehřejeme na 200° C. Formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem.

Na těsto přidáme do mísy společně prosátou mouku, kakao, cukr a máslo a promixujeme, až nám vznikne konzistence podobná chlebovým drobkům. Pak přimícháme smetanu, vajíčko a rozpuštěnou čokoládu.

Mixujeme, až nám vznikne klasické těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a dáme na půl hodiny chladit do ledničky.

Pak těsto vyválíme mezi dvěma pečicími papíry na plát tenky 5 mm, přendáme do formy a upěchujeme dno i strany, propícháme vidličkou.

Na něj pak položíme pečicí papír a zatěžkáme fazolemi. Pečeme asi 15-20 minut, dokud těsto není suché. Zatím si připravíme náplň - v kastrůlku smícháme rozpuštěné máslo, likér a cukr.

Pak přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao, spojíme do hladké směsi. Na závěr přišleháme vajíčka a nasekané oříšky s čokoládou. Troubu snížíme na 180° C, náplň rozprostřeme na upečený korpus a pečeme dalších 30-35 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta ven s několika vlhkými drobky.

Hotový koláč pak pocukrujeme a ozdobíme zbytkem nasekané čokolády. Na dezertním talířku zalijeme každý kousek čerstvou smetanou, případně i oříškovým likérem.

Copyright 2014VFB Media