O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Mini bábovičky s čokoládou

    Sobota, 26. Duben 2014
Dnes se vrátíme do Evropy, konkrétně do Čech a upečeme si sice obyčejný, ale chutný dezert, kterým je naše klasická bábovka. Vím, že receptů na bábovku je stovka. Sama mám doma nasbíraných několik desítek receptů, od babiček, mamky, kamarádek, z časopisů a internetu, po tajný recept z cukrárny. Přemýšlela jsem, jakou tentokrát naservíruji rodině po nedělním obědě, a protože v ní nesmí většinou chybět kakao nebo nasekaná čokoláda, kterou jsem náhodou měla doma, vzpomněla jsem si na dokonale vláčnou bábovku s kousky hořké čokolády. A abychom tentokrát zhřešili o něco méně, zvolila jsem kombinaci pšeničné a špaldové mouky, což ale ani trochu neubere na její chuti. Netradiční ingrediencí může být kokosový olej, ten je ale také zdravější než např. slunečnicový - obsahuje totiž nasycené mastné kyseliny a na pečení je ideální. Chtěla jsem každému členovi rodiny dopřát pocit, že má celou bábovku jen a jen pro sebe, a tak jsem se rozhodla použít mini formičky, ze kterých vytvoříte spoustu rozkošných báboviček, podobných, jaké jsme jako malé děti vyráběly na pískovišti. Dnes můžeme navíc vybírat z nepřeberného množství velkých i malých bábovkových forem, mými oblíbenci jsou např. ty od Nordic ware. A na závěr snad už jen stačí vyslovit kouzelnou říkanku z dětství (kdo si ji ještě pamatuje?), aby se nám povedlo bábovičky dokonale vyklopit: „Poveď se mi bábovičko, posypu tě cukříkem. Jestli se mi nepovedeš, tak tě praštím kyblíkem!” Dobrou:)

Recept

Ingredience:

130 g kokosového oleje (příp. jiného rostlinného oleje)
220 g třtinového cukru
3 vejce
1 polévková lžíce vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
400 ml Kyšky (kysané mléko)
200 g špaldové mouky
180 g pšeničné hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
150 g nasekané kvalitní hořké čokolády

Pomůcky:

robot

POSTUP
Troubu si předehřejeme na 175°C. Velkou formu na bábovku nebo malé formičky vymažeme a vysypeme moukou.

Do nádoby v robotu přidáme olej, oba cukry a citrónovou kůru. Robota zapneme a postupně zašleháme všechna vejce. Šleháme, dokud nebude těsto krásně nadýchané. Přilijeme kysané mléko a poté přidáme obě mouky, které jsme si předtím přesili s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Důkladně promícháme a na závěr přidáme kousky nasekané čokolády.

Těsto rozdělíme do formiček (případně do klasické formy) a pečeme podle jejich velikosti. Já jsem použila formu na šest báboviček a pekla jsem je 25 minut. Ve standartní formě pečeme cca 45 minut. Ke konci pečení zkusíme zapíchnout do těsta špejli, pokud se na ní těsto nelepí, můžeme vyndat z trouby. Dáváme si pozor, aby se těsto dlouhým pečením příliš nevysušilo. Vychladlé bábovičky posypeme moučkovým cukrem a podáváme.


Pozvěte svou kamarádku na dobrou kávu a úžasně vláčnou bábovku s kousky čokolády..


Chocolate is always the answer..


Invite your best friends


Copyright 2014VFB Media