O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Maková bábovka s citrónovou glazurou

    Úterý, 30. Srpen 2016
Pokud jde o pečení, vždycky mám naplánováno spoustu zajímavých receptů a nakonec je to tak, že spontánně udělám úplně jiný mimo seznam jako třeba dnes, když jsme v týdnu dostali chuť na sladký oběd nudle s mákem. Já zbožňuju mák a když mi zbyla půlka v lednici, okamžitě jsem měla v hlavě recept na bábovku. Podmínkou bylo, hlavně aby byla vláčná a voněla po citrónech, to je ta správná kombinace. Jsem hrdá, že se mi dnes podařilo vytvořit tu nejúžasnější makovou bábovku pod sluncem, ona je totiž tak neuvěřitelně vláčná (zkoušela jsem poprvé do těsta přidat zákys) a dobrá, že se jí nedá nabažit! A pokud vám nestačí jako mně posypat ji moučkovým cukrem, připravte si na ni jednoduchou citrónovou polevu, která vytvoří krásný kontrast chutí. Co se máku týče, můžete buď použít rozmixovaný, svařený s šálkem mléka a medem či cukrem nebo se dá už běžně sehnat ochucená směs z mletého máku, cukru a rýžové mouky, připravená rovnou na pečení. Zatraceně dobrý recept!

Recept

Ingredience:


Těsto
1 - 1,5 šálku ochuceného mletého máku
115 g másla, změklého
150 g oleje (kokosového)
250 g třtinového cukru, nebo půl na půl
4 žloutky, pokojové teploty
4 bílky, pokojové teploty
3 lžíce citrónové kůry
3 lžíce citrónové šťávy
1 vanilkový cukr
225 g zákysu
310 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička soli

máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Citrónová glazura
1 šálek moučkového cukru
cca 4 lžíce citrónové šťávy


Pomůcky:

kuchyňský robot, síto, forma na bábovku, špachtle, špejle


Postup



1. Troubu si nejprve předehřejeme na 175 stupňů. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Dáme stranou. Ochucený mák spojíme podle návodu s vodou nebo mlékem, pak směs přendáme do mísy robotu, přidáme máslo, olej a cukr. Mixujeme na vysokou rychlost, dokud se všechny ingredience krásně nespojí. Pak přidáme žloutky a opět je na vysokou rychlost dobře zašleháme. Dále přišleháme citrónovou šťávu s kůrou, vanilkový cukr a zákys, dokud nám nevznikne hebká konzistence.

2. V jiné míse prosejeme mouku, sodu a sůl. Postupně přisypáváme suchou směs do mísy robotu k tekuté a dobře vše spojíme ve vláčné těsto a následně ho přendáme do velké mísy. Mísu robotu omyjeme a spolu s metlou vytřeme pomocí papírové utěrky citrónovou šťávou. Vlijeme vaječné bílky a vyšleháme je do hustého a pevného sněhu. Sníh opatrně zamícháme do těsta v míse, až je dokonale spojené.

3. Takto hotové těsto nalijeme do připravené formy, kterou naplníme do 3/4, ještě jednou těsto špachtlí promícháme. Dáme péct do trouby na 60 minut, nebo do té doby, až se okraje těsta odlepí od formy, povrch zhnědne a špejle vyleze z těsta ven čistá. Hotovou bábovku necháme vychladnout na mřížce, až pak ji vyklopíme.

4. Mezitím si připravíme citrónovou glazuru tak, že si v prosátém moučkovém cukru rozmícháme několik lžic citrónové šťávy dohladka - texturou by měla připomínat hustý med. Pomocí lžíce pak poléváme vychladlou bábovku vždy shora dolů. Necháme několik minut ztuhnout a pak už můžeme krájet a podávat..


Copyright 2014VFB Media