O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Čokoládová bábovka s polevou

    Úterý, 2. Září 2014
Co nám před pár dny přibylo do rodiny nové štěňátko, není tolik času na složité recepty. A tak jsem se rozhodla rozšířit si svůj bábovkový repertoár. Jak už bylo řečeno, mezi mé věčné neřesti patří čokoláda, a protože se po delší čokoládové pauze začaly dostavovat menší abstinenční příznaky, padla volba na tenhle recept. V těstě se perfektně doplňuje výrazná chuť kakaa a italského espressa (díky tomu má také těsto krásnou černočernou barvu), navíc jde o dokonalou kombinaci pro ty, co jsou závislí nejen na čokoládě, ale také na kávě! Pro ještě větší zážitek stačí přelít čokoládovým máslem se špetkou skořice..mňam. Opravdu rychlá a jednoduchá příprava vás dovede k dokonalému dezertu, který chutná téměř jako dort.. P.S. Don't forget, anything is good if it's made of chocolate! Zdravím všechny čokoholiky!

Recept

Ingredience:


těsto:

230 g másla, pokojové teploty
60 g pravého kakaa
1 lžíce horkého espressa
300 g krupicového cukru
200 ml zakysané smetany
1 lžíce vanilkového extraktu
2 velká vajíčka, pokojové teploty
250 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli

poleva:

100 g kvalitní hořké čokolády
70 g másla, nakrájeného na kostičky
2 lžičky medu
1/2 lžičky skořice
(nasekané lískové oříšky na ozdobu)

Pomůcky:

forma na bábovku, robot


Postup

Těsto
Troubu si předehřejeme na 180° C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme kakao a mícháme, až je textura hladká.

Přidáme horkou kávu a odstraníme z plotny. Ještě teplou kakaovou směs přendáme do mísy robotu a přidáme cukr, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a vajíčka. Prošleháme do hladka.

V jiné míse smícháme prosátou mouku, jedlou sodu a sůl. Suchou směs přidáme do kakaové a šleháme, až se vše krásně spojí.

Vzniklé těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 45 minut. Hotové těsto musí být na dotek pevné a trochu odtažené od stěn formy.

Upečenou bábovku necháme chladnout nejprve 20 minut ve formě na mřížce. Potom opatrně (za pomoci nože) uvolníme z formy a překlopíme na talíř nebo stojan.

Poleva
Do kastrůlku dáme nalámanou čokoládu, kousky másla, med a skořici a na středním ohni necháme vše rozpustit ve vodní lázni na hladkou směs.

Dokončení
Ještě horkou polevou polijeme vychladlou bábovku a necháme chvíli ztuhnout.

Bábovku nakrájíme na dezertní talířky, můžeme ozdobit nasekanými oříšky nebo čerstvě našlehanou smetanou.

Zákusek, který vám pozvedne náladu!


Ideální čokoládové potěšení..


Chocolate Espresso Bundt Cake ♥


IT´S A GOOD DAY TO HAVE A GOOD DESSERT!

Copyright 2014VFB Media