Něco o mně

Pod jménem Jeanne [žan] si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Kokosová kaše

    Neděle, 25. Červen 2017
BEZ LEPKU / BEZ LAKTÓZY

Poslední dobou mě celkem fascinuje to nepřeberné množství mouk, které jsou dnes k dostání, ještě k tomu v bezlepkové verzi, a které perfektně slouží ke spoustě experimenům v kuchyni. Schválně jestli jste ochutnali nebo vám říká něco teffová mouka, amarantová, kaštanová, lněná, maková, z hroznových jadérek, sezamová, čiroková, cizrnová, karobová, jáhlová, banánová, jablečná, slunečnicová, žaludová, nopálová, chia, dýňová, arašídová.., uf, vlastně ani nevím, kolik druhů ve skutečnosti existuje:-)
    Já si momentálně oblíbila mouku kokosovou, která se vyrábí z kokosové dužiny a po vysušení a vylisování se najemno rozemele a ideální je právě do snídaňové kaše, kde vytvoří tu správnou nasládlou chuť a navíc dodá do těla vlákninu a bílkoviny..

Pavlova s lemon curd a jahodami

    Úterý, 20. Červen 2017
Recept na dort Pavlova už u mě na blogu najdete (s hořkou čokoládou, malinami a pistáciemi), ale k oblíbeným dezertům se vracím ráda a ještě raději s menšími obměnami. Základem Pavlovy je každopádně vždy korpus z vaječných bílků, tzv. meringue, úžasně načechraný a křupavý na povrchu s měkkým a hebkým vnitřkem, připomínající konzistencí bonbóny marshmallow.
    Teď když je všude plno čerstvých jahod ze zahrádek (je pravda, že jahody se už delší dobu na blogu neobjevily, i když jsou nedílnou součástí mého jídelníčku, tak jim to tak trochu dlužím), zvolila jsem kombinaci, kterou nemůžete nikdy nic pokazit, meringue-jahody-šlehačka, doplněnou svěžím krémem lemon curd, který krásně zvýrazní chuť celého dortu.
    Pavlova je opravdu ideální dezert na léto, krásně lehounký, nadýchaný a jemný..

Superčokoládové tartaletky

    Úterý, 6. Červen 2017
Mám pro vás další francouzský recept, který vás zaručeně pohladí na duši, až ho ochutnáte - Tartelettes au chocolat noir neboli tartaletky s tmavou čokoládou. Korpus je z pâte sablée, těsta, které tvoří ve francouzských cukrárnách základ k nespočetně druhům dezertů, koláčů a pečiva.
    V něm nikdy nechybí máslo, mouka, moučkový cukr, vajíčko a sůl a variabilní složkou můžou být například mleté mandle nebo kokos, v tomto případě kakao. Velmi často se ve Francii peče čokoládový a citrónový tart, nebo tart s crème pâtissière s čerstvým ovocem (na crème pâtissière případně najdete recept v sekci Náplně a polevy).
    Musím říct, že mám oblíbené všechny tři varianty, ale čokoládová je asi nejnávykovější!

Čokoládový mousse s mandlovou granolou

    Úterý, 23. Květen 2017
BEZ LAKTÓZY

Tenhle snack mě nikdy neomrzí. Hlavně si člověk pochutná na sladké čokoládě, nemusí se bůhví jak bát kalorií a dostane do sebe spoustu cenných látek. U mě na blogu už můžete najít několik obdobných receptů, ale ještě tu chyběla tato jedna z mých nejoblíbenějších variant v kombinaci banán - avokádo - kakao. Vynechte cukr a přidejte místo něj javorový sirup, ochuťte vanilkou, skořicí, případně okořeňte chilli;-)
    Čokoládový mousse si užívám buď samotný, nebo když je čas a chuť, ozdobím ho čerstvým lesním ovocem nebo domácí granolou, kterou tak ráda peču. K moussu přikládám recept na křupavou mandlovou granolu s vůní vanilky, která krásně doplňuje jeho sametovou konzistenci a jemnou chuť. Ale můžete jíst samozřejmě každé zvlášť a stejně bude oboje stát za to!

Cheesecake řezy s limetkou a kokosem

    Neděle, 14. Květen 2017
Cheesecake u nás doma milujeme na všechny způsoby a úplně nejvíc ty nepečené, které mají sametově krémovou konzistenci!
    Tentokrát jsem se pustila do experimentu ze tří typů sýrů, mascarpone, tvarohu a čerstvého sýra se špetkou soli.
    Krém je ochucený limetkovou šťávou, krásná kombinace ke korpusu z karamelových sušenek a kokosu! Výsledkem jsou neuvěřitelně krémové řezy, které kdykoliv můžete předělat na svěží dort, ideální na léto!
    Mějte se fajn a pečte s láskou;-)

Briošky z kynutého těsta s čokoládou a šafránem

    Neděle, 7. Květen 2017
Dneska jsme si doma pochutnávali na francouzských máslových brioškách, tak jsem si říkala, že na takovou snídani vás musím také nalákat! Kynuté těsto je jen lehce oslazené, vylepšené o kousky čokolády a špetku šafránu.
    Šafránové koření využívá nejvíce právě francouzská a španělská kuchyně a těstu dodá jedinečné aroma. Na jedno kilo koření je prý potřeba sesbírat pestíky až ze 120 tisíc fialových květů, proto je také tak vzácné a drahé, naštěstí na náš recept je ho potřeba jen nepatrné množství a seženete ho i v běžných obchodech.
    Briošky nejsou na přípravu nijak náročné a jsou výborné i druhý den po upečení, stačí je pár sekund prohřát v mikrovlnce a budou jako čerstvě vytažané z trouby. Nejlepší jsou ještě teplé s kouskem másla, marmeládou nebo medem..

Citrónový koláč s vanilkou

    Pátek, 28. Duben 2017
Hlásím se po krátké přestávce zase tady na blogu, abych pro vás upekla další z dezertů, které mi chutnají a baví.
    V poslední době “ujíždím” na citrónových koláčích a jeden z nich je právě tenhle, opět jako vystřižený z pařížské cukrárny!
    Citrónovo-vanilkový krém má opravdu božskou strukturu a chuť a křehké linecké těsto se vám samo rozplyne na jazyku..
    Ráda zdobím dezerty jedlými květy, například šeříkem, který tak krásně voní a navozuje tu správnou jarní atmosféru. V té souvisloti bych vám chtěla dát malý tip na krásně zpracovanou knížku, kterou si také doma hýčkám, Květinovou kuchařku Jany Vlkové, kde se dozvíte, v jakém ročním období a kde sbírat jedlé květy, jak je dekorovat a konzumovat ruku v ruce s originálními recepty..
    Užívejte si jaro a dobrou chuť!

Crème brûlée z mléčné čokolády

    Pátek, 17. Březen 2017
Jedno z našich nejoblíbenějších sladkých mámení - crème brûlée - dělám neustále dokola a konečně jsem se také včera odhodlala vyzkoušet kromě základního francouzského receptu s vanilkou něco nového.
    Když místo vanilkového lusku přidáte kvalitní mléčnou čokoládu, vznikne vám neuvěřitelně sametový a lehký dezert, který vám spolu s karamelovou krustou navrchu zaručí opravdový gastronomický zážitek!
    Na tak jednoduchý dezert spojený ze čtyř ingrediencí je to malý zázrak.. S jemným křupnutím si vychutnejte každou lžičku!
A MĚJTE SE KRÁSNĚ ♥

Fit lívanečky

    Pátek, 3. Březen 2017
Po receptu na banánové lívanečky z ovesných vloček sáhnu vždycky, když se mi zachce rychlé a zdravé snídaně!
    Nejde o nic světoborného, příprava je opravdu ultrajednoduchá a na těsto vám postačí tři základní suroviny, ale dá se vymazit k dokonalosti přidáním vašich oblíbených ingrediencí.
    Já si je zalévám javorovým sirupem a k tomu přidávám buď na plátky nakrájené banány a nasekané ořechy nebo jako dnes tvaroh, domácí borůvkový džem a čerstvé borůvky. (Množství si můžete znásobit podle počtu osob, všeho vždycky přidáte do těsta dvojím dílem..)
    Krásný slunečný den a užívejte si společné snídaně ;-)

Jablíčkové minidonuty

    Středa, 15. Únor 2017
Tuhle jsem dostala chuť na smaženky z kynutého těsta obalované v krupicovém cukru a skořici. U nás je dělala vždycky babička zamotané do tvaru šišky a pokaždé se po nich hned zaprášilo.
    Recept se nám bohužel časem někam bůhvíkam vypařil, tak jsem si dala za úkol objevit nějaký jiný, minimálně stejně tak dobrý a co nejdřív si na něm pochutnat.
    Moje práce v kuchyni skončila nakonec s malou obměnou u malých roztomilých donatů plněných jablíčky, obalovaných v moučkovém cukru s trochou skořice, ta nesmí chybět!
    Smažila jsem je ještě před obědem, s tím, že samozřejmě musím alespoň jeden svůj výtvor ochutnat ještě za tepla (mimochodem to jsou absolutně nejlepší a nejnadýchanější, úplně se “pijou”) a dopadlo to nakonec tak, že z donutů se stal náš plnohodnotný oběd, tak jsou neodolatelné..

CARROT CAKE Mrkvový chlebíček

    Pátek, 10. Únor 2017
Základní recept na mrkvový chlebíček, oblíbený hlavně v Americe pod názvem Carrot cake se vám bude hodit, když se vám nebude chtít v kuchyni vymýšlet nic složitého a zdlouhavého.
    Všichni co alespoň trochu pečou, moc dobře vědí, že přidávat mrkev do sladkého pečiva je úplně běžné, těsto se díky ní krásně zvláční a zjemní, navíc i trochu osladí.
    Přidanou hodnotou je lehký smetanový krém s pomerančovou příchutí jako vrchní ozdoba chlebíčku, který s ním krásně ladí dohromady. Nemá cenu tento dezert moc omílat, prostě jeho lahodnou a vláčnou chuť musíte sami ochutnat! Užijte si krásný víkend!

Snídaňová granola s rýžovými vločkami, bílou čokoládou a kokosem

    Úterý, 31. Leden 2017
Hezké úterý! Snad můžu slíbit, že na delší dobu dám tady na blogu s recepty na domácí granolu pokoj;-) Ještě než se tak stane, podělím se tedy s vámi ještě o jednu lahodnou variantu..
    V týdnu jsem se stavila v centru v našem oblíbeném krámku se zdravou výživou, kde jsem ukořistila spoustu zajímavých pochutin, a tak vznikla spontánně tahle snídaňová verze.
    Dominuje jí výborná chuť datlového sirupu, oříšků a kombinace kokosu a bílé čokolády. Bude krásným dárkem v malých skleničkách vašim blízkým a vám zase chutnou snídaní, na kterou se budete ráno těšit! Mějte se krásně a nezapomeňte společně snídat;-)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kategorie

Bábovky Brownies Cukrovinky & Tyčinky Cupcakes & Muffiny Čokoládové Dorty & Koláče Drinky Fit sladkosti Francie Chlebíčky Náplně & Polevy Nepečené Pečivo Snídaně Sušenky Vánoce

INSTAGRAM @chezjeanne







Text, Photo & Styling by Jeanne




    Copyright 2014VFB Media